Zoek

2.01 Vastpakken en loslaten

Helder is een gewone school met bijzondere leerlingen. Alle leerlingen hebben een vorm van autisme en/of AD(H)D of een vergelijkbare ondersteuningsbehoefte. Sommigen hebben daarnaast dyslexie of andere beperkingen waardoor het functioneren op een volledig reguliere vo-school (nog) niet mogelijk is.

Als leerlingen op school komen, nemen we ze aan de hand. We leren ze wat er van ze verwacht wordt op het voortgezet onderwijs: Hoe moet ik me gedragen in een klas, hoe vul ik mijn agenda in, hoe moet ik iets leren, aan wie kan ik wat vragen en wanneer dan, enzovoort. We bieden structuur, duidelijkheid, rust en tijd om het gewenste gedrag te ontwikkelen en te laten beklijven.

Omdat we streven naar volledige participatie binnen het regulier voortgezet onderwijs neemt de begeleiding elk jaar af. We laten steeds een beetje meer los. Leerlingen krijgen steeds meer verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces en functioneren. Als blijkt dat het voor een leerling nog te vroeg is om die verantwoordelijkheid te nemen, pakken we hem weer even vast en proberen hem op het goede spoor te zetten.

Dit ‘vastpakken en loslaten’ is onderdeel van onze filosofie en wordt vertaald in de dagelijkse praktijk: elke schooldag begint met een dagstart van 30 minuten in het stamlokaal, met de eigen mentor. In het eerste jaar komen veel leerlingen met een taxi naar school. In het tweede jaar neemt dat aantal af en in het derde jaar gaan leerlingen in principe zelfstandig naar school.
Terug naar het overzicht